Wat een online cursus betekent voor jouw bedrijf en je levenscomfort

door sep 1, 2018BLOG, Online Cursussen0 Reacties

Dit artikel is voor alle kennisondernemers die willen weten wat een online cursus nu echt voor hun bedrijf kan beteken. Ik geef je redenen waarom ondernemers geen online cursus aanbieden en waarom elke ondernemers een online cursus wel nodig heeft. Met concrete voorbeelden laat ik zien hoe een online cursus in jouw aanbod past. Ik opper ideeen hoe deze online cursus er uit kan komen te zien en beargumenteer waarom dit niet te kosten hoeft te gaan van de kwaliteit van je live diensten. 

Samengevat komt in dit artikel aan bod:

 • Redenen waarom veel ondernemers geen online cursus hebben
 • Waarom heb je een online cursus nodig?
 • Vier voorbeelden wanneer je een online cursus in kunt zetten
 • Hoe past een online cursus in mijn aanbod?
 • Hoe ziet die online cursus er dan inhoudelijk uit?
 • De online cursus van even hoge kwaliteit als mijn live diensten
 • Wat als je hulp nodig hebt met je online cursus website en online cursus

Redenen waarom veel ondernemers geen online cursus hebben?

De reden jij hierboven hebt ingevuld in de intro van dit artikel kan goed in de onderstaande lijst staan. Veel ondernemers starten niet met hun online cursus maken en aanbieden omdat….

…… ze niet weten wat een online cursus voor hun bedrijf kan betekenen.

…… ze geen prioriteit/tijd geven aan het ontwikkelen van hun online cursus.

….. ze echt geen tijd hebben en ze overlopen van het aantal klanten waarmee ze nu al werken.

….. ze zich bezig willen houden met hun eigen expertise.

….. ze niet weten waar ze moeten beginnen.

…… ze opzien tegen de techniek die nodig is om de online cursus aan te bieden.

…… ze onbewust zichzelf klein willen houden.

…… ze geen focus hebben in hun bedrijf.

Waarom heb je een online cursus nodig?

Een online cursus maken is een eenmalige investering die onbeperkt schaalbaar is en waaraan je herhaaldelijk kunt verdienen. Dat wil jij toch ook?  Echter zijn dat niet eens alle redenen. Hieronder geef ik je er nog een paar. Andere ondernemers starten met hun online cursus aanbieden omdat …..

…… ze niet meer steeds hetzelfde verhaal willen vertellen

…… ze meer mensen verder kunnen helpen vanuit hun methodiek

…… ze een extra downsell product aanbieden als de klant niet het grotere pakket aankoopt

…… ze geld verdienen terwijl ze zelf niet actief aanwezig zijn

…… ze een combinatie maken tussen live en online diensten

…… ze mensen al aan het werk willen zetten voordat ze in hun live diensten komen.

Vier voorbeelden wanneer je een online cursus in kunt zetten

Stel je geeft al live sessie aan je klanten. Je klanten halen goede resultaten maar ze willen meer. Men wil verdieping van de content uit de live sessie. Dan biedt je ze je online cursus aan waarin je klanten helpt naar hun volgende niveau of je biedt verdieping aan op de content die ze in de live sessie geleerd hebben.

Soms komt het voor dat je live sessies geeft maar dat het startniveau van de deelnemers niet aansluit bij de inhoud van de live sessie. Dan wil je dat mensen voorbereid naar deze live sessies komen zodat iedereen op hetzelfde niveau in de live sessie kan starten. Hiervoor bied je ze voorbereidende lessen aan.

Constant hetzelfde verhaal vertellen kan op een gegeven moment meer kosten dan dat het oplevert aan energie en geld. Dat werkt niet erg motiverend. Deze kostbare energie had je graag besteed om meer andere producten of diensten te ontwikkelen. Maak dan een online cursus van de onderdelen waarbij jij niet 100% aanwezig hoeft te zijn.

Stel je krijgt veel potentiële klanten die niet je highlevel product kopen. Je wilt ze niet kwijt raken en als klant ontvangen. Dan biedt je deze potentiële klanten een downsell aan in de vorm van je online cursus. Deze cursus is goedkoper, heeft minder intensieve begeleiding en men behaald kleinere resultaten.

Hoe past een online cursus in mijn aanbod?

Hopelijk begint het idee van het hebben van een online cursus te leven. Het is gewoon mogelijk. Ook binnen je huidige aanbod van diensten. Een online cursus kan echt een bepaalde plek hebben in je aanbod. Een aantal plekken zijn:

 • als marketinginstrument voor potentiële klanten
 • als apart staande online training
 • als vervanging van je live dienst
 • als aanvulling op je live dienst
 • als voorbereiding op je live dienst

Hoe ziet die online cursus er dan inhoudelijk uit?

Ik kan me zo voorstellen dat je graag wilt weten waarmee de online cursus gevuld kan worden. Wat bied je concreet aan aan je klanten? De uiteindelijke versie kan uit een middel bestaan of uit een combinatie van de middelen die ik hieronder benoem.

 • Maak video opnames van jouw live event en biedt deze als naslagwerk aan. Niet om een transformatie te bereiken.
 • Maak headshot opnames van 3 a 5 minuten waarin jij kort uitleg geeft. In dit artikel bied ik je de video structuur die ik hanteer.
 • Wil je zelf niet in beeld, kies dan deze middenweg. Maak bij elke les een intro video waarin je verteld wat er in deze les behandeld wordt en wat men gaat leren.
 • Maak simpele video’s met opdrachten die men snel en in het dagelijkse leven kan uitvoeren.
 • Maak videoslides van elke apart onderdeel.
 • Biedt pdf’s aan met tekst en opdrachten en zorg dat men ze kan downloaden in de betreffende les.
 • Biedt audio bestanden van de theorie en ondersteun deze met downloadbare pdf’s.
 • Maak afbeeldingen met belangrijke quotes of mindset items erop.
 • Doe dit wel op een learning by design manier.

De online cursus van even hoge kwaliteit als je live diensten

Je live diensten zitten natuurlijk goed in elkaar. Je bent immers een ervaren ondernemer die al lang met klanten werkt. Dat heeft zijn voordelen. De stijl die je gebruikt voor je live diensten kun je ook online aanbieden. Manieren om je online cursus op jouw maatstaven aan te bieden zal ik je als laatste geven. Ik help je hier ook graag bij. Manieren zijn…

door een professionele online omgeving aan te bieden waarin mensen graag aanwezig zijn en hun weg makkelijk kunnen vinden. Dus een prettiger gebruikerservaring meemaken.

… door eenzelfde huisstijl te gebruiken in je live en online aanbod, zodat je een eenduidige professionele uitstraling hebt naar buiten en mensen zich vertrouwd voelen bij jou. Dus door herkenbaar zichtbaar te zijn.

door leuke, interessante, belonende, online lessen aan te bieden waar mensen graag aan beginnen, stappen in maken en resultaten mee behalen. Dus lessen die deelnemers gemotiveerd houden.

… door te zorgen voor online lessen, die afgestemd zijn op de manier waarop mensen online leren. Zodat ze echt ervaren dat ze vooruitgang boeken. Bekijk deze video.

…door mensen altijd het gevoel te geven dat ze bij jouw terecht kunnen voor vragen, ze moeten zich niet alleen gaan voelen in jouw online omgeving. Dus wees laagdrempelig aanwezig en communiceer duidelijk wat men kan verwachten van jou als online instructeur.

…door de training aansprekende en succesvol te maken zodat klanten een een duidelijk doel per les krijgen aangeboden en de les met een goed gevoel afronden.

Een online cursus is een eenmalig investering, niet duur, onbeperkt schaalbaar en heeft hoge marges.

Wat als je hulp nodig hebt met je online cursus website en online cursus

Dan ga je laagdrempelig en vrijblijvend het gesprek aan met mij. We kijken samen wat jij in jouw situatie nodig hebt. Ik bied je strategieën om dit te bereiken of kijk op https://onlinecursuswebsites.nl voor een kant en klare oplossing.