Volwassenen leren volgens deze principes in een online training

door dec 1, 2017BLOG, Online Cursussen0 Reacties

Een online training wordt vaak aangeboden aan volwassenen. Volwassenen leren op hun eigen manier. Deze manier is te vangen in een aantal principes. In dit artikel leer je hoe in kunt spelen op hoe volwassenen leren in een online training?

Weet jij hoe volwassenen leren?

Een aantal vragen die in het begin van het online training maak proces naar boven kunnen komen zijn: Hoe leert mijn doelgroep? Moet ik alle informatie in de online training in een keer vrij laten komen of in stukjes aanbieden? Hoe moet ik mijn doelgroep online aanspreken? Weet jij al hoe volwassenen leren?

Om deze vragen te beantwoorden ontdekken we de zes leerprincipes van Malcolm Knowles.

  1. Het zelfconcept
  2. Ervaring
  3. Bereidheid om te leren
  4. Het liefst al gisteren geleerd
  5. Motivatie om te leren
  6. Relevant

1 – Het zelfconcept

Volwassenen zijn graag onafhankelijk en delen het liefst zelf hun tijd in en bepalen graag zelf welke inhoud ze willen leren.

Iemand die zich inschrijft voor een online training heeft hiervoor gekozen, hij heeft verwachtingen om iets te bereiken en hij is zelf verantwoordelijk om deze waar te maken. De deelnemer in je online training volgt deze training omdat hij het gevoel van onafhankelijkheid fijn vind.

Maar je deelnemer heeft al een volle agenda, hij kan mogelijk niet altijd aanwezig zijn bij je live sessie: hij moet voor zijn kinderen zorgen, heeft de kennis al die jij verwerkt hebt in de eerste modules. Vertrouw erop dat je  deelnemer weet wat hij nodig heeft.

De deelnemer maakt uiteindelijk de keus om er iets mee te doen of niet. Laat hem dus kiezen. Niet iedereen zal de training helemaal doorlopen of elk stapje nemen. Jij als online instructeur gaat faciliteren door een klantreis, diverse bronnen, aansprekende ervaringen, interessante verhalen, leuke opdrachten en nog veel meer. Laat de deelnemer ook kiezen tussen verschillende leerstijlen. Biedt ze in ieder geval overzicht in de vorm van stukjes zodat ze zelf kunnen kiezen wat ze wanneer willen leren.

2 – Ervaring

Volwassenen willen hun levenservaring, kennis en vaardigheden erkennen en zien dat het verweven is in hun leerervaring. Ze willen namelijk ervaren dat het pad dat ze al gelopen hebben waardevol blijkt. Dat is goed voor hun zelfvertrouwen. Leren moet leuk zijn en leuk is iets als er een verrassingselement is. Zonder verrassingselement is de interesse al snel weg.

Stel jezelf voor als deelnemer van een online training en dat je eerst tien modules van een training moet doorwerken voordat je bij voor jou nieuwe informatie uit komt. Dat zou frustrerend zijn want je hebt de training gekocht om iets nieuws te leren. Je wilt groeien.

Ook opdrachten moeten genoeg vrijheid geven om je eigen perspectief, kennis en vaardigheden in te gebruiken. Vooraf ingevulde opdracht vellen doen dit niet. Geef de deelnemer de kans om zelf zijn leren te bepalen. Je zult verrast worden door de creativiteit van mensen. Maak je de lessen? Start dan bij het niveau, het gevoel en de verwachtingen van je deelnemer. En geef je deelnemer de kans om het geleerde te delen met jou, de community of zijn buddy op de manier die hij kiest. Als hij zijn  ervaringen wil overbrengen met video, tekst een schilderij of een mindmap dan is dat prima.

3 – Bereidheid om te leren

Volwassenen leren het gemakkelijkst als het te leren onderdeel direct toepasbaar is op hun leven, dus zorg ervoor dat je opdrachten relevant en bruikbaar zijn.

Er is al genoeg afleiding online, en zeker ook offline. Afleiding in de vorm van klusjes die nog gedaan moet worden, de buurvrouw of de kinderen van je deelnemer. Om de afleiding voor te zijn ga je de online training goed georganiseerd aanbieden. Als eerste een inleiding, kern en slot. Dan problemen, verhalen, voorbeelden en opdrachten en dan downloadbare bronnen. Opdrachten die je geeft aan je deelnemer wordt het beste toegepast als deze in het dagelijks leven gemaakt kunnen worden. De kennis die je gaat overbrengen gaat tijd vragen van je deelnemer, maar het toepassen zou ietswat organisch moeten kunnen. Organisch zodat het echt praktisch toepasbaar is.

Eerder begon ik al over het leuk maken van je online training. Dit doe je door creatief te worden, door te thematiseren en visueel aantrekkelijke lessen te maken in een juiste technische online omgeving.

4 – Het liefst al gisteren geleerd

Volwassenen willen een directe oplossing om hun leven te verbeteren of problemen op te lossen, dat zorgt ervoor dat ze effectief bezig zijn.

Elke deelnemer is anders, leert anders en komt uit een andere context. Het is praktisch (tot nu toe) onmogelijk om een leerervaring aan te bieden die helemaal 100% tailermade is voor je deelnemer. Wat je wel kunt doen is de fundamentele ideeën overbrengen en voorbeelden geven waar veel mensen zich in herkennen. Zo kan je deelnemer zich verplaatsen in de content en zien hoe het van toepassing is op wat hij nodig heeft.

Om je even te herinneren: Je deelnemer volgt de online training omdat hij een probleem heeft verpakt in een verlangen. Hij wil (moet) iets leren omdat hij een verbetering wil in zijn leven. Hij mist nu iets en hij wil wel een goede beslissing kunnen nemen om zijn probleem op te lossen. Je kunt hier op inspelen door een diversiteit aan oefeningen aan te bieden in je online training. Verdiep je daarvoor eerst in je deelnemer. Wat is zijn achtergrond? Wat zijn zijn kenmerken? Hoe heeft hij problemen proberen op te lossen? Als je dit weet kun je een diversiteit aan oefeningen maken bij je lessen waar je deelnemer zich in kan verplaatsen.

5 – Motivatie om te leren

Volwassenen willen het functionele of nut ergens van inzien en een voldaan gevoel hebben dat ze iets bereikt hebben.

Kinderen streven vaak naar extrinsieke motivatie, zoals cijfers, prijzen of erkenning van hun ouders. Volwassenen worden veel meer geïnspireerd door intrinsieke motivatie zoals zelfprestatie, nieuwsgierigheid en verhoogd zelfbeeld. Aan de andere kant willen volwassenen toch ook erkenning ontvangen van mensen die voor hen belangrijk zijn. Motivatie is een spel van intrinsieke en extrinsieke prikkels die je activeren om je doelen te bereiken. Dit kun je heel goed doen met human focused design. Dit zijn acht kernbehoefte die inspelen op het gedrag van mensen. Deze worden al veel gebruikt in de spellenindustrie, films en marketing en werken ook goed in het onderwijs, dus in online trainingen. Door betrokkenheid te creëren tussen de deelnemers binnen je community ben je al een heel eind. Maar in het begin zul jij als online instructeur daar de kartrekker in moeten zijn. Ook kleine berichten van erkenning zoals een proficiat bericht of reactie op een commentaar kan motiverend genoeg zijn. Het geven van beloningen kan hierbij helpen. Deze beloningen moeten wel een context hebben zodat ze bij de online training passen.

6 – Relevant

Volwassenen moeten constant weten waarom ze iets leren, dat helpt bij het kiezen van wat er wordt geleerd.

In een les maak je gebruik van de opbouw wat, waarom en hoe. Met name de waarom is belangrijk. Het hoeft geen heel epistel te zijn waarom iets belangrijk is. Het waarom kan heel goed visueel weer worden gegeven met stappen die elkaar opvolgen. Leg dus dingen uit, zeker aan het begin van je online training. Bij veel beroepen en methodes wordt gebruik gemaakt van termen, concepten en begrippen. Als een deelnemer deze niet kent heeft hij geen ankers waaraan hij zijn leermomenten op kan hangen. Hij begrijpt het dan niet en kan geen begrip opbrengen omdat hij niet weet waarom het relevant is voor hem.

Take away

Een online training maken voor volwassenen is heel interessant omdat je er zelf een bent. Jij weet eigenlijk wel wat je zelf belangrijk vind tijdens het leren. Met deze 6 principes heb je dit nogmaals op een rijtje gekregen hoe volwassenen leren. Wil je bij het maken van je online training lessen een methodiek gebruiken? Lees dan deze artikelen: de praktische theorie in – Educatie methode om online training video’s te structureren – deel 1-2 en de exacte praktijk in – De content structureren van je online training video’s – deel 2 – 2.

Samenwerken of uitbesteden

Mijn advies ga je doelgroep bevragen en vind uit wat hun belangrijk vinden zodat je weet welke inhoud ze willen leren. Je weet immers nu op welke manier ze willen leren. Maak de beste online training voor jouw deelnemers die jij kunt maken. Ik help je hier graag mee. Kijk op videocursusonline.nl wat de mogelijkheden zijn om samen te werken of werk uit te besteden aan mij Maak die training die inspeelt op het gedrag van mensen.