Hoe maak je een online cursus (ultieme stap voor stap gids)10 min lezen

door | aug 1, 2018 | BLOG, Online Cursussen

Je hebt als coach of trainer een online cursus nodig omdat je zo een extra inkomstenbron, meer tijdwinst bereikt en meer mensen verder kunt helpen.

De onderwerpen die aanbod komen in deze gids zal ik je vooraf al geven zodat je een overzicht hebt van wat je gaat leren in deze gids.

  • De drie dingen waar coaches in hun onderneming tegenaan lopen
  • De 7 stappen naar een aansprekende succesvolle online cursus (dus hoe maak je een online cursus)
  • Hoe je snel met hulp aan de slag kunt met het maken van je online cursus

Even wat ophelderen

Online worden termen zoals online cursussen, webinars en e-learning door elkaar gebruikt. In dit artikel spreken we over een online cursus. Een online cursus is een van te voren bedacht leertraject waarin klanten didactisch opgezette lessen volgen om bij een gewenst resultaat te komen. Een webinar is een evenement op internet met online publiek erbij. E-learning is een verzamelnaam voor het vormgeven van leersituaties.

Een online cursus kan ingezet worden als los product, aanvullend product op je live evenement of als vervangend product van je live evenement. Een gratis online cursus kan ook ingezet worden voor marketingdoeleinden. Waarom een online cursus zo belangrijk is voor je bedrijf lees je hier. 

De drie dingen waar coaches in hun bedrijf tegenaan lopen.

Coaches, trainers en therapeuten hebben drie dingen waar ze tegenaan lopen.

  1. Klanten een transformatie laten ondergaan en hiermee echte resultaten laten bereiken
  2. Nieuwe leads genereren (dit zijn aanvragen voor meer informatie)
  3. potentiële klanten omzetten naar betalende klanten

Dit is heel goed mogelijk met een online cursus. Maar wel eenonline cursus die is opgezet op een manier die inspeelt op hoe mensen online leren, ik gebruik hiervoor gamification. Dit soort cursussen heten ‘aansprekende succesvolle online cursussen’.

Ultieme online cursus gids – 7 stappen

Hoe maak je een online cursus? Om het zo simpel mogelijk te maken om een online cursus te maken heb ik het proces verdeeld in 7 stappen. Volg je deze stappen dan heb je aan het einde een online cursus bedacht, gemaakt, getest en verkocht.

1 – Weet wat je wilt bereiken

De ene coach gaat direct aan de slag met het maken van de online cursus. De andere coach voelt overwhelm door de technische kant van online cursussen. Mijn advies is maak eerst een plan.

In stap 1 gebruik ik het motto: Een goed begin is het halve werk

Belangrijk is om eerst stil te staan bij de doelen die je eigenlijk wilt bereiken met je online cursus. Met deze doelen maak je het proces en de online cursus meetbaar. Je zet in korte tijd, gestructureerd neer wat jij en je klanten gaan bereiken met jouw online cursus.

Als je de doelen helder hebt, beslis je welke acties daarvoor nodig zijn. De acties leiden tot resultaat, maar daarvoor heb je wel middelen en technieken nodig om deze te bereiken. Mensen gaan hun resultaten namelijk bereiken als ze gemotiveerd blijven. Extra prikkels geven aan je student helpt enorm om hem gemotiveerd te houden. 

2 – Je doelgroep en methode

Als ervaren coach of trainer werk je al met klanten die concrete resultaten behalen. Nu je weet wat je doelen zijn van je online cursus heb je een kleine doelgroep nodig. Een cursus maken waarmee je een diversiteit aan mensen wilt bereiken gaat niet werken. Mensen voelen geen connectie met de leerstof omdat deze niet speciaal voor hen gemaakt is. En als ze al gekocht hebben haken ze af voordat ze bij het gewenste eindresultaat zijn.

Als je een eigen methode hebt is het heel effectief om deze in te zetten in je online cursus. Een eigen methode geeft duidelijkheid aan je klanten. Een methode is ook veel beter te toetsen op resultaat.  

3 – Maak de opzet van je online cursus

De opzet van je online cursus maken doe je in 3 fases. Besteed je aandacht aan de drie fases dan heb je aan het einde van deze stap al heel veel inhoudelijk werk gedaan. Je hebt alle informatie uit je hoofd gehaald en deze op papier gezet. De 3 fases zijn:

  1. een routekaart maken
  2. doel- en voelgericht lessen maken
  3. hoge betrokkenheid neerzetten. 

 4  – Speel in op hoe mensen online leren

Nu ga je wat op papier staat echt vorm geven op de manier waarop mensen online leren. In deze stap ga je de cursus echt maken. De middelen die je gaat inzetten zijn video’s, audio, afbeeldingen, schema’s, pdf, emails. Als je meer met video wilt gaan doen in je online cursus maak dan kennis met deze methode in dit artikel of zoek direct de verdieping in de methode met dit artikel.

Je gaat gebruik maken van vormgeving door kleur, afbeelding, contrast en andere visuele elementen in te zetten. Ik noem dit learning by design. Hierdoor maak je de cursus al aansprekend, maar nog effectiever is inspelen op de behoeften van mensen.

Als mensen gemotiveerd zijn nemen ze stappen en komen ze uiteindelijk bij hun eindresultaat. Door in te spelen op de acht kernbehoeften van mensen motiveer je ze en stuur je hun gedrag. Het is geen geheim, dat verhalen het goed doen als mensen nieuwe dingen willen leren of stappen willen maken.

In de video hieronder geef ik uitleg over de acht kernbehoeften waarmee je de motivatie en het gedrag van je deelnemers kunt beïnvloeden door Gamification in te zetten. Aan elke kernbehoeften heb ik concrete technieken gekoppeld die ik communiceer in mijn eigen online cursus. Met deze technieken vergroot je de kans dat mensen graag starten met je online cursus, dat deelnemers stappen blijven ondernemen en resultaten gaan behalen. 

Uit onderzoek komt ook naar voren dat het leren echt plaatsvindt buiten de leeromgeving. Of dit nou een fysieke klas is of een online omgeving dat maakt niets uit. Opdrachten die mensen leerstof laten ervaren in reallife werken goed. Op deze manier help je klanten een transformatie te ondergaan. In dit artikel deel ik ook nog specifiek hoe volwassen leren. 

5 – Krijg de cursus bij je klanten en ontvang feedback

Een product helemaal maken voordat het gezien wordt door de klant is tijd en geldverspilling en dus af te raden. Het beste is om klanten te betrekken bij het proces van het maken van je online cursus. De online cursus wordt als pilot aan een aantal mensen uit je doelgroep goedkoop of gratis aangeboden in ruil voor feedback. Op deze manier test je jouw product en heb je bewijs om van potentiële klanten betalende klanten te maken. Mensen vinden het prachtig om deel uit te maken en zich een beetje eigenaar te voelen van een mooi product.

Om de online cursus bij je klanten aan te leveren ga je technologie inzetten. Dit kan een kant en klaar platform zijn, een LMS (Learning Management System) of membership plugin. VideoCursusOnline maakt voor klanten online cursus websites waar mensen van smullen. Ook heb je een online betalingssysteem nodig en optioneel een e-mailmarketing programma.

6 – Verkoop de online cursus

Als je alles voorgaande stappen hebt doorlopen is het tijd om te lanceren. Dit is een afgebakende periode waarin je aandacht gaat vragen en mensen alert gaat maken op je aanbod. Je gaat nieuwe leads aantrekken. Je online cursus heeft een aantrekkelijke prijs, naam en salespagina. Er zijn tientallen manieren om je online cursus te verkopen. Welke lanceringstechniek je kiest hangt af van wie jouw doelgroep is, waar ze zich bevinden en welke techniek jouw voorkeur heeft.

7 – Meet de resultaten

Als laatste stap ga je de resultaten meten van je online cursus en van je marketing. Je hebt in het begin je doelen gemaakt en deze hebben je een richting gegeven. Zelf ga je nu kijken wat je geleerd hebt van het maken van een online cursus. Niet alleen je klanten maar ook jij leert van het maken van een online cursus. Door eerlijk te kijken naar je resultaten zul je zien welke onderdelen in een volgende editie of lancering van je online cursus verbeterd kunnen worden. Net zoals live diensten is een online cursus een dienst die in beweging is en op zijn tijd aanpassingen nodig heeft. Het grote voordeel van een online cursus is dat het je uiteindelijk geld, tijdwinst en meer klanten oplevert.

Maar vergeet niet: Mensen iets laten leren is geen passieve taak. Je klanten hebben je nodig! Je moet op de een of andere manier dus beschikbaar zijn voor hen.

Snel aan de slag met je online cursus

Wil jij met je online cursus aan de slag onder begeleiding van een expert? Wil jij een online cursus maken die lang houdbaar is? Dan nodig ik je uit om onder begeleiding jouw eigen aansprekende succesvolle online cursus te maken. Dit kan met het pakket “online cursus op maat”.