Educatieve methode om online training video’s te structureren

door feb 1, 2018BLOG, Online Cursussen0 Reacties

Hoe meer mensen je training afronden, hoe meer ze de waarde ervaren. Hoe groter de kans op terugkerende klanten. Dus meer omzet. Meer mond tot mond reclame. Dus meer omzet. Als je wilt dat je deelnemers de lessen interessant vinden en de training helemaal afronden volg dan deze template. Het is een educatieve methode voor online training video’s.

 

Met deze educatieve methode heb je minder uitvallers

Hoewel de meeste online trainingen wellicht goede informatie bevatten, wordt de meerderheid gepresenteerd op een manier die voor de deelnemers geen ervaring is. Lange video’s met saaie dia’s en een online instructeur die op veel vlakken afdwaalt.

Dit is een van de redenen waarom de meeste online trainingen door meer dan 95% niet worden afgerond. (volgens het MOOC-onderzoeksproject van Katy Jordan). Andere onderzoeken geven aan dat er een dropoutrate is tussen de 70% en 97%. Dat is extreem hoog.

Ik wil daar iets aan doen. Mijn methodische benadering van dit probleem is vanuit een ervaring, educatie en een stimulerende omgeving. Deze educatieve methode is al succesvol gebleken in meerdere trainingen. Dit is wat er onder andere gezegd wordt over de methode.

“Mijn winst is dat ik nu veel beter weet wat het betekend om van een expert met content naar online trainer te gaan. In deze template heb ik veel verschillende vormen van content overbrengen gezien”. – Ferdinand Bijzet

In het artikel deel 2: De content structureren van je online training video’s deel 2-2 lees je nog veel meer voordelen van deze methode. 

In 6 stappen inspirerende boeiende lessen met deze template

  • Prikkel de doelgroep
  • Relatie aangaan
  • Oplossing presenteren
  • Plan uitzetten
  • Richting laten zien
  • Opdracht geven

Prikkel de doelgroep

Open je lessen altijd met een groet naar je deelnemers. Laat ze voelen dat ze op de juiste plaats zijn. Dit helpt je deelnemers om te focussen op het kader waarin je gaat werken. Je deelnemers worden mentaal voorbereid op de les.

Maak de lessen tijdloos. Gebruik geen termen als: vierde les, morgen, maandag, gisteren, vorige. Je kunt de online training hierdoor aanpassen zonder dat je nieuwe opnames moet gaan maken. Je kunt gewoon lessen toevoegen of verwijderen mocht dat nodig zijn. Dat past bij de mindset: een online training is nooit af.

Aan de andere kant kun je in de les wel de module, het lesnummer of de lestitel benoemen. Dit vanuit de motivatie dat je deelnemer zicht heeft op waar hij is in de online training, wat hij al gedaan heeft en wat er nog gaat komen. Geef dit weer in tekst los van de video, met een voortgangsbalk en titelbalk.

Als je bijvoorbeeld businesscoach bent die mindset onderdelen aan zijn coaching klanten wil onderwijzen, begin je met een losse tekst; Welkom bij Module 3, Les 4, ‘Niets is wat het lijkt, alles is altijd anders’.

In die video introductie verwelkom je de deelnemer. Je deelnemers voelen dat ze bij een community horen.

Relatie aangaan

Nadat je de deelnemer hebt verwelkomd ga je aan de relatie werken. De grootste hindernis bij online leren is het vasthouden van de aandacht. Je wilt je deelnemers in elke les een kleine transformatie laten doormaken. Focus je daarop dan is er meer kans op een aandachtige deelnemer.

Oplossing aanbieden

Leg uit aan je deelnemer waarom deze informatie belangrijk is. Verklaar vanuit jouw vakgebied dat de dingen in de wereld veranderen en dat het belangrijk is aandacht aan deze veranderende informatie te besteden. De argumenten die je gebruikt zijn afhankelijk van je vakgebied en het onderwerp van je online training.

Als je bijvoorbeeld businesscoach bent en je 50+ klanten wilt uitdagen om gebruik te maken van het internet zou je kunnen zeggen: Dit is nu belangrijk omdat jij heel veel kennis en ervaring hebt waar de wereld op zit te wachten en een voorbeeld kunt zijn voor andere 50+ers (sociale reden). Het internet op je smartphone biedt uitstekende laagdrempelige mogelijkheden om dit te doen (technologische reden). Nu zijn Live uitzendingen via social media nog gratis en zonder reclame erdoorheen (economische reden). Dus als je concurrerend wil blijven, is het belangrijk dat je nu aandacht besteedt aan deze trends.

Plan uitzetten

In dit onderdeel van de video ben je bij de kern van je video. Dit kan je methodiek zijn of stukken daarvan. Belangrijk hierbij is dat je per video slecht een onderwerp behandeld. Een onderwerp met alleen need-to-know informatie. De nice-to-know informatie biedt je extra aan of in aparte gevorderde trainingen. Wees je ervan bewust dat de totale video maximaal 8 minuten gaat duren. Langere video’s zijn voor veel mensen minder aantrekkelijk om te kijken. Echter als het onderwerp heel boeiend is kunnen de video’s ook langer zijn, hierbij rekening houdend met de doelgroep en het niveau van de doelgroep.

Richting geven

Hier ga je bezwaren die je deelnemer heeft aankaarten. Dit is een eenvoudige tactiek die ervoor zorgt dat meer deelnemers de online training helemaal afronden. De bezwaren hebben ervoor gezorgd dat de deelnemer nog niet bij het oplossen van zijn probleem of het vervullen van zijn verlangen is gekomen. De bezwaren houden hem dus weg van succes.

Doordat je deelnemer gestart is met de training is het transformatieproces ook ingezet. Maar het is niet vanzelfsprekend dat mensen de richting die je aanbiedt direct omarmen. Er zijn dus altijd bezwaren.

Neem je deze bezwaren weg dan maak je het dus makkelijk voor je deelnemer. Jij hebt immers een manier om die beren op de weg te omzeilen al gevonden.

Het bespreken van bezwaren heeft ook voor jou voordelen. Dit bevestigt namelijk jouw expert’status’. Een expert is een kei in het beantwoorden van Q&A vragen. Met deze tactiek toon jij aan dat je de deelnemer begrijpt en je in kunt leven.  Dit verhoogt je geloofwaardigheid. Van nature volgen mensen graag een leider, zeker een leider die naast hun staan.

Opdracht

Herhaal in een samenvatting nog even de doelen van deze les, de stappen die de deelnemer gaat nemen en geef daarna een concrete opdracht om tot actie over te gaan. Een opdracht die het meeste impact heeft is een opdracht die de deelnemer uit zijn comfortzone haalt en in het dagelijks leven kan uitvoeren.

Uit je comfortzone is spannend, maar met de juiste voorbereiding heeft je deelnemer hopelijk het vertrouwen om dit te doen. Om deze reden is het belangrijk dat je jouw lessen meet.  Je meet waar en waarom deelnemers opdrachten niet uitvoeren. Met de gevonden informatie kun je weer aanpassingen maken.

Om het effect van een opdracht te verhogen leg je ook een link met andere deelnemers in de community van je training. Dit doe je door groepsopdrachten, mentoren (oud deelnemers) aan te stellen en feedback opdrachten.

Aan de slag

Wil je meer weten over deze educatieve methode en de methode gaan toepassen in je online training? Laat mij je dan helpen. VideoCursusOnline biedt jou een vrijblijvend online sessie aan waarin jij al direct stappen gaat zetten. Aan het einde van dit gesprek bepalen we of we elkaar verder kunnen helpen. 

Wil je zien HOE deze methode er in de praktijk uitziet? In het artikel deel 2: De content structureren van je online training video’s deel 2-2 krijg je exact de praktische onderdelen die je nodig hebt om je online training video goed te structureren.